Freud en co in de psychiatrie

klinisch psychotherapeutisch perspectief

Prijs € 25,60

Uitverkocht

Mark Kinet

Paperback | Juni 2015 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Net zo min als de fysica gestopt is met Newton is de psychoanalyse geëindigd met Freud. Halverwege de 20ste eeuw was ze uitgegroeid tot het belangrijkste referentiekader van de geeslelijke gezondheidszorg. Door de invoering van werkzame psychofarmaca en van gedrags- en symptoomgerichte therapievormen is ze de voorbije decennia geleidelijk in de verdrukking geraakt. In eerste instantie en schijnbaar konden ze immers duidelijker wetenschappelijke evidentie voorleggen. Terwijl de psychoanalyse in de geesteswetenschappen haar virulentie of haar prestige heeft behouden, wordt ze door de natuurwetenschappelijke èn maatschappelijke wereld als een onwerkzaam en onwetenschappelijk anachronisme beschouwd. Ook wordt ze ten onrechte vereenzelvigd met slechts één enkele behandelvorm, namelijk de typische kuur op de sofa. Haar gedachtegoed heeft zich echter enorm verbreed en verdiept en actueel wordt de psychoanalyse toegepast in de meest uiteenlopende aspecten van de geestelijke gezondheidszorg.In dit boek worden de belangrijkste ontwikkelingen uit het post-Freudiaanse tijdperk voorgesteld en hun relevantie voor de psychiatrische kliniek besproken. Er wordt ingegaan op de evoluerende verschijningsvormen van de actuele psychopathologie. Er wordt aangetoond hoezeer het antwoord op de vraag van psychisch lijden verschilt naargelang het om een psychiatrische, psychotherapeutische of psychoanalytische benadering gaat. Evoluties binnen de psychiatrie en de psychoanalyse worden in hun onderlinge wisselwerking toegelicht en het huidig wetenschappelijk statuut van de psychoanalyse wordt onderzocht. Tenslotte wordt de klinische psychotherapie voorgesteld als een bijzonder werkzame integratie van psychiatrie en psychoanalyse met de klinisch psychotherapeut als een tijger(f)luisteraar: scientist-practitioner tussen wetenschap en kunst.Mark Kinet is psychiater, psychoanalytisch psychotherapeut en hoofdgeneesheer van de Kliniek Sint-Jozef, Centrum voor Psychiatrie en Psychotherapie, in Pittem. Hij is ook voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Therapie en is aangesloten bij de Belgische School voor Psychoanalyse.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Mark Kinet
Uitgever
Garant
ISBN
9789044118131
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juni 2015
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
251

Beschrijving

Net zo min als de fysica gestopt is met Newton is de psychoanalyse geëindigd met Freud. Halverwege de 20ste eeuw was ze uitgegroeid tot het belangrijkste referentiekader van de geeslelijke gezondheidszorg. Door de invoering van werkzame psychofarmaca en van gedrags- en symptoomgerichte therapievormen is ze de voorbije decennia geleidelijk in de verdrukking geraakt. In eerste instantie en schijnbaar konden ze immers duidelijker wetenschappelijke evidentie voorleggen. Terwijl de psychoanalyse in de geesteswetenschappen haar virulentie of haar prestige heeft behouden, wordt ze door de natuurwetenschappelijke èn maatschappelijke wereld als een onwerkzaam en onwetenschappelijk anachronisme beschouwd. Ook wordt ze ten onrechte vereenzelvigd met slechts één enkele behandelvorm, namelijk de typische kuur op de sofa. Haar gedachtegoed heeft zich echter enorm verbreed en verdiept en actueel wordt de psychoanalyse toegepast in de meest uiteenlopende aspecten van de geestelijke gezondheidszorg.
In dit boek worden de belangrijkste ontwikkelingen uit het post-Freudiaanse tijdperk voorgesteld en hun relevantie voor de psychiatrische kliniek besproken. Er wordt ingegaan op de evoluerende verschijningsvormen van de actuele psychopathologie. Er wordt aangetoond hoezeer het antwoord op de vraag van psychisch lijden verschilt naargelang het om een psychiatrische, psychotherapeutische of psychoanalytische benadering gaat. Evoluties binnen de psychiatrie en de psychoanalyse worden in hun onderlinge wisselwerking toegelicht en het huidig wetenschappelijk statuut van de psychoanalyse wordt onderzocht. Tenslotte wordt de klinische psychotherapie voorgesteld als een bijzonder werkzame integratie van psychiatrie en psychoanalyse met de klinisch psychotherapeut als een tijger(f)luisteraar: scientist-practitioner tussen wetenschap en kunst.
Mark Kinet is psychiater, psychoanalytisch psychotherapeut en hoofdgeneesheer van de Kliniek Sint-Jozef, Centrum voor Psychiatrie en Psychotherapie, in Pittem. Hij is ook voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Therapie en is aangesloten bij de Belgische School voor Psychoanalyse.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Mark Kinet
Uitgever
Garant
ISBN
9789044118131
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juni 2015
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
251

Storytel Luisterboek Award

Luisterboeken voor kinderen

  • Het leven van een loser - Vette pech | Jeff Kinney (ISBN 9789047613886)
    12,95
  • De dikke van Dahl | Roald Dahl (ISBN 9789047615903)
    15,95
  • 10,99
  • De Hongerspelen | Suzanne Collins (ISBN 9789047614111)
    19,95
  • Het raadsel van alles wat leeft | Jan Paul Schutten (ISBN 9789047617495)
    13,55
  • Broederband Boek 2 - De Indringers | John Flanagan (ISBN 9789025758080)
    16,99
  • Het Astrid Lindgren luisterboek | Astrid Lindgren (ISBN 9789047607618)
    11,95
  • Het gouden voorleesboek | W.G. van de Hulst (ISBN 9789047605423)
    16,95
  • Fantasia | Geronimo Stilton (ISBN 9789047614043)
    9,99
  • De Grijze Jager Boek 1 en 2 - De ruïnes van Gorlan, De brandende brug | John Flanagan (ISBN 9789490938215)
    21,95

Bekijk de volledige lijst

Top 3 Taalcursussen